"Όχι" του ΣτΕ στην Τεχνόπολη της Πάρνηθας



Πηγή: "Η ΑΥΓΗ"



"Ασπίδα προστασίας για την πολύπαθη Πάρνηθα ύψωσε για μια ακόμα φορά το  Συμβούλιο της Επικρατείας, με την ακύρωση Προεδρικού Διατάγματος του 2007, κατά το σκέλος που επέτρεπε να εγκατασταθεί σε συγκεκριμένη ζώνη του βουνού η Βιομηχανική Επιχειρηματική Περιοχή (ΒΕΠΕ) "Τεχνόπολη - Ακρόπολις".

Το ΣτΕ ακύρωσε τις διατάξεις του Π.Δ. που εξαιρούσαν από την προστασία του ορεινού όγκου της Πάρνηθας περίπου 500 στρέμματα, τα οποία προορίζονταν για την εγκατάσταση πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας. Σύμφωνα με την υπ'αριθμόν 2880/2012 απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων καταρτίστηκε χωρίς να ληφθούν υπόψιν επιταγές και δεσμεύσεις που απορρέουν από το ρυθμιστικό σχέδιο της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας που εγκρίθηκε με τον νόμο 1515/85.

Στην απόφαση επίσης τονίζεται ότι δεν εξετάστηκε αν η επίμαχη ρύθμιση που εξαιρεί την έκταση από το καθεστώς προστασίας της Πάρνηθας εναρμονίζεται προς τους σκοπούς του ρυθμιστικού σχεδίου της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών στους οποίους περιλαμβάνεται η προστασία και αναβάθμιση των ορεινών όγκων της Αττικής και των οικοσυστημάτων τους και η ανάσχεση της εξάπλωσης των πόλεων και οικισμών.

Κατά της δημιουργίας του Τεχνολογικού Πάρκου είχε προσφύγει ο Δήμος Αγίου Στεφάνου (νυν Δήμος Διονύσου), ενώ το δικαστήριο απέρριψε τις παρεμβάσεις της Α.Ε. "Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας και Ερευνας Ακρόπολις Α.Ε." και του συνδέσμου επιχειρήσεων "Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας".

Η εγκατάσταση επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας σε έκταση περίπου 230 στρεμμάτων στα διοικητικά όρια της κοινότητας Αφιδνών, σε περιοχή που παλαιότερα είχε λειτουργήσει ως λατομείο, σχεδιάζονταν ήδη από τα τέλη του 2004.



Πηγή: "Η ΑΥΓΗ"