ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΑΦΙΔΝΕΣ-ΚΡΥΟΝΕΡΙ



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΩΡΩΠΟΥ
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ...η άλλη πρόταση
                               
                                                                                  

Δεν πέρασαν 20 ημέρες από την ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για εγκατάσταση της βιομηχανικής επιχειρηματικής περιοχής (ΒΕΠΕ) «Τεχνόπολη- Ακρόπολις» σε περιοχή πλησίον στις Αφίδνες και σήμερα 25/8 τα ξημερώματα στις 4 π.μ. η επίμαχη περιοχή κοντά στη Δροσοπηγή Αφιδνών, που με απόφαση του κ.Σουφλιά είχε εξαιρεθεί από το Π.Δ.Προστασίας της Πάρνηθας του 2007,παραδόθηκε στις φλόγες.
Μαρτυρίες των κατοίκων μιλούν για εμπρησμό με γκαζάκια και σε συνδυασμό με το βόρειο άνεμο που φυσούσε ,έγιναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους στους πρόποδες της Πάρνηθας ,καταστράφηκαν σπίτια και περιουσίες και κυρίως ένας ακόμη πνεύμονας της Αττικής στο μυχό του Λεκανοπεδίου που φέρνει ανάσα στην Αθήνα.
Η πραγματικά άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής και η αυτοθυσία των ανδρών της , των εθελοντών και κατοίκων από όλη την περιοχή απέτρεψε την εξάπλωση της φωτιάς προς τον κύριο κορμό της Πάρνηθας.

Κατά σύμπτωση, τα καμένα  σημεία περιλαμβάνουν την περιοχή χωροθέτησης της ως άνω δραστηριότητας για την οποία η Νομαρχία Ανατολ.Αττικής, η τότε Κοινότητα Κρυονερίου, Δημοτικοί ,κοινοτικοί Σύμβουλοι και κάτοικοι της περιοχής είχαν καταθέσει προσφυγές στο ΣΤΕ, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Υπουργού και ακύρωση της εγκατάστασης μέσα στο δάσος σε προστατευόμενη περιοχή μιας τέτοιας "επένδυσης"

 Είναι Τυχαίο τελικά?

Ζητάμε άμεσα να κηρυχθεί η περιοχή που κάηκε αναδασωτέα και
να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣΤΕ
Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές τα σπίτια τους και οι
περιουσίες τους.



ΩΡΩΠΟΣ  25/8/2012                             ΙΩΑΝΝΑ  ΣΤΕΡΓΙΟΥ
                                                    ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  ΩΡΩΠΟΥ   
                                                     Πρ..ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ  ΣΥΡΙΖΑ 






Διαβάστε και το δελτίο τύπου του Βουλευτή Αττικής Γιώργου Πάντζα :



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΘΗΝΑ, 25-08-2012


ΑΜΕΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΙ ΩΡΩΠΟΥ


Άμεση ήταν η κινητοποίηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. μετά και τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στο Κρυονέρι, στον Άγιο Στέφανο, στις Αφίδνες και στον Ωρωπό. Κλιμάκιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. με επικεφαλής τον Βουλευτή Αττικής Γιώργο Πάντζα και την υποψήφια Βουλευτή στις τελευταίες εκλογές με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Ιωάννα Στεργίου, κατέφθασαν άμεσα στις εστίες πυρκαγιάς. Όπως διαπιστώθηκε η ζημιά τόσο για τους κατοίκους όσο και για το περιβάλλον είναι μεγάλη.
«Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες κοινοβουλευτικά σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να αποτιμηθεί και να αποκατασταθεί η ζημιά», δήλωσε ο Βουλευτής Αττικής.

Πολιτικό Γραφείο

Γιώργου Πάντζα
Βουλευτή Αττικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ε.Κ.Μ.





Διαβάστε εδώ το άρθρο της Αυγής σχετικά με την απόφαση του Σ.Τ.Ε. , που αναδημοσιεύσαμε πριν από μόλις 15 μέρες. 




Το παρακάτω αρθρο γράφτηκε στην τοπική εφημερίδα "ΤοΜέλον" σχετικά με το ερώτημα που έθεσα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο τον Απρίλη του 2010 και οδήγησε σε ομόφωνο ψήφισμα για αναστολή του ΒΕΠΕ «Τεχνόπολη-Ακρόπολις» στις Αφίδνες



Πηγή εφημερίδα "Το Μέλον"




Συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής, μετά από ερώτημα της Νομαρχιακής Συμβούλου Ι. Στεργίου, το θέμα της προώθησης του Τεχνολογικού Πάρκου ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ-ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ στις υπώρειες της Πάρνηθας στο ύψος του 26ου χιλιομέτρου της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας που διοικητικά ανήκει στην Κοινότητα Αφιδνών.

Ενημερώνοντας το Νομαρχιακό Συμβούλιο ο Νομάρχης Λ. Κουρής αναφέρθηκε στην αναζήτηση στοιχείων σχετικά με την επένδυσα αυτή σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

“Ως γνωστόν” τόνισε ο Νομάρχης Λ. Κουρής “το θέμα έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια το Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο με ομόφωνη απόφασή του έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η εκδίκαση της προσφυγής έχει οριστεί για την 6η Οκτωβρίου του 2010”. Στη συνέχεια τόνισε ότι η προωθούμενη επένδυση πρόκειται να οικοδομήσει 108.000 τετρ. μέτρα σε έκταση 216 στρεμμάτων, σε  ένα κομβικό σημείο της Πάρνηθας αφού εκεί εντοπίζεται, σύμφωνα με τον Οργανισμό Αθήνας, το μοναδικό σημείο σύνδεσης με την ζώνη προστασίας του ορεινού όγκου Πεντέλης, οπότε αν οικοδομηθεί θα διακόψει κάθε σύνδεση των δύο ορεινών όγκων.

Τα λεπτομερή στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ανάλυσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο αρμόδιος Aντινομάρχης Χ. Δαμάσκος, ο οποίος επεσήμανε ότι το ΥΠΕΚΑ χορήγησε παράταση των περιβαλλοντικών όρων που είχαν εγκριθεί των Δεκέμβριο του 2004, ενώ γίνεται προσπάθεια μέσω του ΣΧΟΠ της Περιφέρειας Αττικής να αυξηθεί ο συντελεστής και επομένως η δόμηση να ξεπεράσει τα 108.000 τετρ. μέτρα.

“Οι ενέργειες αυτές δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά” τόνισε ο Αντινομάρχης Χ. Δαμάσκος “διότι δεν λαmβάνουν υπόψη τις σημαντικές περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις που έχουν δημιουργήσει στην ευρύτερη περιοχή η μεγάλη φωτιά της Πάρνηθας το 2007, η περσινή φωτιά στην ΒΑ Αττική και η πρόσφατη φωτιά στα κατάντη της Πάρνηθας.”

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο πολλοί νομαρχιακοί σύμβουλοι και μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει από τα συναρμόδια Υπουργεία (ΠΕΚΑ, Οικονομίας-Ανταγωνιστικότητας-Ναυτιλίας), τον Οργανισμό Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής να αναστείλουν οποιαδήποτε ενέργεια προώθησης και δημιουργίας Β.Ε.Π.Ε στη συγκεκριμένη περιοχή πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επανεξέτασης των περιβαλλοντικών όρων που είχαν χορηγηθεί πριν τις μεγάλες πυρκαγιές των ετών 2007,2009 και 2010.


Πηγή εφημερίδα "Το Μέλον"





Τέλος, για τα συμφέροντα που διακυβεύονται, ενδεικτική είναι η σύνθεση του Δ.Σ. της "Τεχνόπολη-Ακρόπολις", όπως τη διαβάζουμε σήμερα  (25/8/12) στο site της: 

1. Παπανδρέου Νικόλαος, Πρόεδρος
2. Πενθερουδάκης Νικόλαος, Διευθύνων Σύμβουλος
3. Γεράρδος Γεώργιος, Αντιπρόεδρος
4. Εφραίμογλου Σοφία, Αντιπρόεδρος
5. Άννινος Αριστοτέλης, Μέλος
6. Άβλιχος Στυλιανός, Μέλος
7. Ιωακείμ Διονύσιος, Μέλος
8. Gauthier Patrick, Μέλος
9. Παπαθάνος Χρήστος, Μέλος