Ομόφωνο ψήφισμα Νομαρχίας για αναστολή του ΒΕΠΕ «Τεχνόπολη-Ακρόπολις» στις ΑφίδνεςΠηγή εφημερίδα "Το Μέλον"
Συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής, μετά από ερώτημα της Νομαρχιακής Συμβούλου Ι. Στεργίου, το θέμα της προώθησης του Τεχνολογικού Πάρκου ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ-ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ στις υπώρειες της Πάρνηθας στο ύψος του 26ου χιλιομέτρου της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας που διοικητικά ανήκει στην Κοινότητα Αφιδνών.

Ενημερώνοντας το Νομαρχιακό Συμβούλιο ο Νομάρχης Λ. Κουρής αναφέρθηκε στην αναζήτηση στοιχείων σχετικά με την επένδυσα αυτή σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
“Ως γνωστόν” τόνισε ο Νομάρχης Λ. Κουρής “το θέμα έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια το Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο με ομόφωνη απόφασή του έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η εκδίκαση της προσφυγής έχει οριστεί για την 6η Οκτωβρίου του 2010”. Στη συνέχεια τόνισε ότι η προωθούμενη επένδυση πρόκειται να οικοδομήσει 108.000 τετρ. μέτρα σε έκταση 216 στρεμμάτων, σε  ένα κομβικό σημείο της Πάρνηθας αφού εκεί εντοπίζεται, σύμφωνα με τον Οργανισμό Αθήνας, το μοναδικό σημείο σύνδεσης με την ζώνη προστασίας του ορεινού όγκου Πεντέλης, οπότε αν οικοδομηθεί θα διακόψει κάθε σύνδεση των δύο ορεινών όγκων.
Τα λεπτομερή στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ανάλυσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο αρμόδιος Aντινομάρχης Χ. Δαμάσκος, ο οποίος επεσήμανε ότι το ΥΠΕΚΑ χορήγησε παράταση των περιβαλλοντικών όρων που είχαν εγκριθεί των Δεκέμβριο του 2004, ενώ γίνεται προσπάθεια μέσω του ΣΧΟΠ της Περιφέρειας Αττικής να αυξηθεί ο συντελεστής και επομένως η δόμηση να ξεπεράσει τα 108.000 τετρ. μέτρα.
“Οι ενέργειες αυτές δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά” τόνισε ο Αντινομάρχης Χ. Δαμάσκος “διότι δεν λαmβάνουν υπόψη τις σημαντικές περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις που έχουν δημιουργήσει στην ευρύτερη περιοχή η μεγάλη φωτιά της Πάρνηθας το 2007, η περσινή φωτιά στην ΒΑ Αττική και η πρόσφατη φωτιά στα κατάντη της Πάρνηθας.”
Στη συνέχεια πήραν τον λόγο πολλοί νομαρχιακοί σύμβουλοι και μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει από τα συναρμόδια Υπουργεία (ΠΕΚΑ, Οικονομίας-Ανταγωνιστικότητας-Ναυτιλίας), τον Οργανισμό Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής να αναστείλουν οποιαδήποτε ενέργεια προώθησης και δημιουργίας Β.Ε.Π.Ε στη συγκεκριμένη περιοχή πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επανεξέτασης των περιβαλλοντικών όρων που είχαν χορηγηθεί πριν τις μεγάλες πυρκαγιές των ετών 2007,2009 και 2010.


Πηγή εφημερίδα "Το Μέλον"