κερδοσκοπική εκμετάλευση των Εθνικών οδών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

Οι κάτοικοι της Βορειανατολικής Αττικής για μια ακόμη φορά καλούνται να πληρώσουν τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ για την παραχώρηση της κερδο-σκοπικής εκμετάλλευσης των Εθνικών οδών σε ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες. Ανάλογη πολιτική είχαν ακολουθήσει και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προς όφελος των κοινοπραξιών των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τη λεγόμενη σύμβαση παραχώρησης που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2007 στη Βουλή από τη ΝΔ ,αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, εκτός από την τοποθέτηση διοδίων σε όλες τις εξόδους και εισόδους της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας από τη Μεταμόρφωση Αττικής έως τη Σκάρφεια του Μαλλιακού, η εταιρεία «Νέα Οδός ΑΕ» μπορεί να αυξάνει τις τιμές των διοδίων ανεξέλεγκτα .
Οι νέες αυξήσεις που θα φθάσουν το 70% ,με το πρόσχημα της χιλιομετρικής χρέωσης, η τοποθέτηση διοδίων και στην είσοδο της Ε.Ο Αθηνών-Λαμίας στις Αφίδνες και η τοποθέτηση πλευρικών νέων σταθμών διοδίων σε Κρυονέρι, Καπανδρίτι, Μαλακάσα Οινόφυτα και Θήβα, επιβαρύνουν δυσβάσταχτα τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στη Β.Α. Αττική και στη Βοιωτία
Η κατάσταση που ήδη έχει δημιουργηθεί από την απότομη αύξηση της κίνησης στους παράδρομους που είναι ανεπαρκείς, σε άθλια κατάσταση και επικίνδυνοι από κάθε άποψη, και η καθυστέρηση που παρατηρείται ,έχει οδηγήσει σε τεράστια ταλαιπωρία τους χιλιάδες κατοίκους και εργαζόμενους της περιοχής ,που έχουν όλα τα προηγούμενα χρόνια, χρυσοπληρώσει την κατασκευή των έργων υποδομής των εθνικών οδών με τα διόδια που έχουν πληρώσει και μέσα από τους φόρους (περισσότερο από 50%)στα καύσιμα, τα τέλη κυκλοφορίας που εξακολουθούν να πληρώνουν. Επίσης μέσα από τους φόρους που το δημόσιο συμμετέχει με πάνω από 20% στο κόστους των ιδιωτικοποιημένων έργων που κατασκευάζονται με τις συμβάσεις παραχώρησης.
* ΚΑΛΟΥΜΕ τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ΑΜΕΣΑ σε πρώτη φάση, να σταματήσει την εξαγγελθείσα νέα αύξηση των διοδίων Αφιδνών από 1.40 σε 1,85 ευρώ και τη δημιουργία νέων διοδίων.
* ΚΑΛΟΥΜΕ τη νέα κυβέρνηση ,να προχωρήσει στην κατάργηση των αποικιακών συμβά-σεων παραχώρησης σε ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες των εθνικών μας δρόμων ,που είναι δημόσια περιουσία και ανήκουν στο λαό και να προχωρήσουν τα έργα για την κατασκευή των αναγκαίων παραδρόμων και των υποδομών για ένα σύγχρονο, ασφαλές οδικό δίκτυο καθώς και για ένα δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς ,για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής Β.Α. Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας.

ΩΡΩΠΟΣ 7/10/2009  ΣΥΡΙΖΑ ΩΡΩΠΟΥ