ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ….


Στα προάστια της πόλης Κόμπλετζ κοντά στο Ντύσελντορφ , η αντιπροσωπεία μας αποτελούμενη από τον Αντιδήμαρχο Βαγγέλη Ηλιάσκο, και τους δημοτικούς συμβούλους Κώστα Λίτσα, Γιώργο Αρμυριώτη, Δημήτρη Κιούση και Ιωάννα Στεργίου, επισκέφθηκε και είδε την εγκατάσταση και την λειτουργία 2 βιολογικών σταθμών που εξυπηρετούν περίπου 10 χιλιάδες πληθυσμό.


Ο βιολογικός αυτός σταθμός λειτουργεί από το 1992 με τη μέθοδο της Διήθησης.
Σε αντίθεση με τους κλασσικούς βιολογικούς ήταν κλειστός ,μέσα δηλαδή σε οίκημα 500 τ.μ. περίπου ,με κλειστές δεξαμενές ,μέσα σε οικόπεδο 1,5 στρ.περίπου,δίπλα στο δρόμο που συνδέει το Κόμπλετζ με την Φρανκφούρτη ,σε τουριστική περιοχή δίπλα στο ποταμό Ρήνο ,όπου με ανοιχτό αυλάκι καταλήγει και το νερό που βγαίνει από την επεξεργασία. Ούτε έξω από το κτίριο υπήρχε δυσάρεστη μυρωδιά ,ούτε και στονερό που κατέληγε στο ποτάμι.
Μετα την επεξεργασία τα υπολείμματα έβγαιναν σε στερεά μορφή να υπάρχει λυματολάσπη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λίπασμα. Ολόκληρος δε ο σταθμός λειτουργεί με ένα μόνο υπάλληλο που χειρίζεται ηλεκτρονικά όλο το σύστημα.


Χωρίς να υπερθεματίζω για την συγκεκριμμένη τεχνολογία ,γιατί υπάρχουν και άλλες επίσης ενδιαφέρουσες τεχνολογίες ( με μεμβράνες, με ηλεκτρόλληση κλπ.) για την περιοχή μας η λύση ενός τεράστιου βιολογικού σταθμού ,όπως αυτή που είχε δρομολογηθεί από τον προηγούμενο Δήμο Ωρωπίων στο Σαραντάρι,με σχεδιασμό να συγκεντρώνονται τα λύμματα από Μαρκόπουλο, Παραλία Μαρκοπούλου, Νέα Παλάτια, Σκάλα, Χαλκούτσι κλπ και να ανεβαίνουν σε υψόμετρο 100 μέτρων με πολύ μεγάλο κόστος λειτουργίας του δικτύου (αντλιοστάσια κλπ.) και με δεδομένο της αυξομείωσης του πληθυσμού στην περιοχή μας τους θερινούς μήνες, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.


Στο δημοτικό συμβούλιο είχα εκφράσει τη αντίθεση μου για τη λύση Σαραντάρι και την απαλλοτρίωση 60 στρεμμάτων για τον βιολογικό.
Η επιτροπή που συστήθηκε από τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων έχει μέχρι σήμερα κάνει επαφές με μελετητές και τεχνικούς προσπαθώντας να βρεί την πιο κατάλληλη λύση για την περιοχή μας. Πιθανόν ,χωρίς μέχρι σήμερα να έχει τίποτα αποφασισθεί, άλλωστε αυτό είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου ,αλλά και της διαβούλευσης που πρέπει να γίνει με τον κόσμο και τους φορείς , η λύση να είναι περισσότεροι από ένας βιολογικοί σταθμοί με σύγχρονη τεχνολογία
και με μικρότερη δυναμικότητα, με κατασκευή που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα, ούτε στο περιβάλλον (θάλασσα, Ασωπός κλπ) ούτε στους κατοίκους που θα βρίσκονται κοντά, ούτε και στις περιουσίες τους.


Το πρόβλημα της αποχέτευσης είναι πολύ μεγάλο στην περιοχή μας. Ιδιαίτερα στους πυκνοκατοικημένους οικισμούς Νέα Παλάτια, Σκάλα, Χαλκούτσι, όπου η κατάσταση το καλοκαίρι είναι εκρηκτική και κάθε χρόνο γίνεται χειρότερη!


Στεργιου Ιωάννα
Δημοτική Σύμβουλος Ωρωπού
«ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ..η άλλη πρόταση»